Начало Актуални новини Издателство Галерия Архив Контакти Връзки
10.07.2022 г.

СКЛОНОСТТА КЪМ ВОЛУНТАРИЗЪМ Е НЕДОПУСТИМА, ЗАЩОТО Е ВРЕДНА И ОПАСНА

През изминалата седмица се провеждаха интензивни преговори за съставяне на второ правителство с мандата на ПП „Продължаваме промяната“. В тях като основен преговарящ пред лицето на българската общественост бе обявена БСП, която в 47-то Народно събрание присъства като Коалиция от партии под името „БСП за България“.

Съгласно чл. 6 и  чл. 7 на Договора за създаване на коалиция „БСП за България“ подписан от ПП „Нова Зора“; Комунистическа партия на България; Политически клуб „Тракия“ и Политически клуб „Екогласност“, ръководен орган е Политическият съвет на Коалицията, който съгласно чл. 7 от Договора, “...решава всички въпроси, свързани с управлението, обществено-политическата и организационно-техническата дейност на Коалицията, както и координира взаимодействието й с други политически партии, държавни органи и други правни субекти.“

ПП „Нова Зора“, Комунистическа партия на България и ПК „Тракия“ведно с подписалите Споразумението за подкрепа на Коалиция „БСП за България“ – ПП АБВ (Алтернатива за българско възраждане); Движението на непартийните кандидати; ПП „Нормална държава“; Съюз на Отечеството; Движение за радикална промяна „Българска пролет“, както и Движението за социален хуманизъм, като отчитат изискванията на Конституцията на Република България и императивната необходимост от действащо, съгласно нея, правителство на Република България, имат честта и отговорността да оповестят, че Политическият съвет на Коалиция „БСП за България“...


22.02.2022 г.

ИСТИНАТА НЕПРЕМЕННО ЩЕ ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА!


Минчо МИНЧЕВ


Становище на ПП „Нова Зора“ по повод изявлението на МВнР на Република България от 16 февруари 2022 г.


На 16 февруари т.г. МВнР на Република България публикува изявление във връзка с отправения ден по-рано призив на Държавната Дума към президента на Руската Федерация Владимир Путин за признаване от страна на Русия самопровъзгласилите се след държавния преврат през 2014 г. Донецка и Луганска народни републики. В изявлението на МВнР на Република България те са наречени „отцепилите се от Украйна райони на Донецк и Луганск“. В него не се изтъква, но се разбира, че конкретен повод за напускане границите на относително самоограничаваното и благоразумие, следвани от българската страна досега, е изиграла постъпилата по този повод вербална нота на Украйнското посолство в София.

ПП „Нова Зора“, като изхожда от горещо желания от страна на широки слоеве от народа, неутралитет, и като взема предвид всички исторически, културни, духовни, етнически и геополитически дадености, мотиви и фактори, обуславящи все по-разгарящата се криза в отношенията на един разделен, братски на нас, българите, народ, не вижда основание за прецизност, навременност и мъдрост в действата на дипломатичното ни ведомство по заявената от него позиция. 

ПП „Нова Зора“ заявява, че основното задължение на чиновниците в дипломатичното ни ведомство, при изпълнение на служебните им задължения, е да се съобразяват на първо място с преобладаващото мнение и очакване на народа на България и чак тогава да се вслушват в препоръките на техните задгранични ментори, които в случая не се нуждаят от назоваване.


16.04.2019 г.

ВЪПРОСЪТ НА „НОВА ЗОРА“


 

В неделя, 14 април, приключи дългоочакваното заседание на Националния съвет на БСП. Както всички знаят, на него бе обсъждано подреждането на листата за изборите на 26 май за представители в Европейския парламент на кандидатите от Коалиция „БСП за България“. Последната формулировка е по-скоро подвеждаща, защото на членовете на Националния съвет не беше представена листа, обсъждана и утвърдена в политическия съвет на Коалицията, в чийто състав, освен БСП, влизат и ПП „Нова Зора“, Комунистическа партия на България, ПК „Тракия“ и ПК „Екогласност“.

От 17-те места в листата, Изпълнителното бюро на БСП, от чието име тя бе представена, за коалиционен партньор бе отредено последното 17-то място, което бе предоставено на председателя на ПК „Екогласност“ - Емил Георгиев.

Три места бяха отредени за т.нар гражданска квота. Първото – на Елена Йончева, утвърдена за водач на листата на предишното заседание на Националния съвет. Четвъртото и десетото място бяха предоставени на двама достойни кандидати – Иво Христов и Велизар Енчев.


29.08.2014 г.

Служебната хунта на Плевнелиев ни хвърля срещу Русия

Декларация на ПП “Нова Зора”

Във връзка с пубикувания от Министерство на отбраната документ „Визия 2020”: България в НАТО и в европейската отбрана”, ПП „Нова Зора” заявява следното:

Според заложените в документа идеи и изводи България се намира в цивилизационна война с всички произтичащи от това последици. “Визия 2020” ни въвлича в нея благодарение на шайка престъпни и неуки политици, които се възприемат като „божи дар” за неуравновесения според тях български народ. И кой е врагът? – Русия, нашата освободителка! - за подвига на която благодарният народ е осеял свещената българска земя с паметници на вечна признателност.

Няма значение, че „визията” беше отзована предвид общественото възражение. По-важното е, че двамата херостратовци Росен Плевнелиев и Велизар Шаламанов, записаха имената си в черния пантеон на предателството спрямо българското бъдеще, стоят по местата си във властта и тяхната престъпна дейност ще продължи. Трябва ясно и определено да се каже: хора като Плевнелиев и Шаламанов са врагове на народа с всички произтичащи от това последици.


13.05.2014 г.

ДИПЛОМАЦИЯТА – ДЕЛО ТОНЬКОЕ!  

Открито писмо

до министъра на външните работи

на Р България г-н Кристиян Вигенин

 

Г-н Министър,

напоследък е модерно в политиката, както и във всяка отговорна човешка дейност, да се използват опорни точки. Във връзка с поредния, сътворен от Вас дипломатически конфуз, този път относно посещението на председателя на руската Дума Сергей Наришкин в България, и твърденията на МВнР, че България като член на ЕС е “длъжна да приложи в изпълнение европейското решение за санкции срещу Русия заради кризата в Украйна”, съм упълномощен като председател на ПП “Нова Зора” да Ви посоча следните три основания за ориентири и едно предупреждение.


страница: 1  2  ...  7  8 
10.07.2022 г.

СКЛОНОСТТА КЪМ ВОЛУНТАРИЗЪМ Е НЕДОПУСТИМА, ЗАЩОТО Е ВРЕДНА И ОПАСНА

През изминалата седмица се провеждаха интензивни преговори за съставяне на второ правителство с мандата на ПП „Продължаваме промяната“. В тях като основен преговарящ пред лицето на българската общественост бе обявена БСП, която в 47-то Народно събрание присъства като Коалиция от партии под името „БСП за България“.

Съгласно чл. 6 и  чл. 7 на Договора за създаване на коалиция „БСП за България“ подписан от ПП „Нова Зора“; Комунистическа партия на България; Политически клуб „Тракия“ и Политически клуб „Екогласност“, ръководен орган е Политическият съвет на Коалицията, който съгласно чл. 7 от Договора, “...решава всички въпроси, свързани с управлението, обществено-политическата и организационно-техническата дейност на Коалицията, както и координира взаимодействието й с други политически партии, държавни органи и други правни субекти.“

ПП „Нова Зора“, Комунистическа партия на България и ПК „Тракия“, ведно с подписалите Споразумението за подкрепа на Коалиция „БСП за България“ПП АБВ (Алтернатива за българско възраждане); Движението на непартийните кандидати; ПП „Нормална държава“; Съюз на Отечеството; Движение за радикална промяна „Българска пролет“, както и Движението за социален хуманизъм, като отчитат изискванията на Конституцията на Република България и императивната необходимост от действащо, съгласно нея, правителство на Република България, имат честта и отговорността да оповестят, че Политическият съвет на Коалиция „БСП за България“

1. Не е вземал решение за участие на Коалицията във второ правителство с мандата на ПП „Продължаваме промяната“;

2. Не е бил свикван и не е утвърждавал нито състава на преговорната група, нито пък е бил информиран за резултатите от преговорния процес;

3. Политическият съвет на Коалиция „БСП за България“, не е утвърждавал нито формулата, нито срока за действие на евентуално бъдещо правителство с кандидат министър-председател г-н Асен Василев;

4. Не е запознаван нито с мотивите, целите и съображенията, налагащи приемането на договорената в преговорите програма, нито е бил известяван за ресорните министерства, отредени за Коалиция „БСП за България”, както и за кандидатите за министерски постове.

Партиите, членове на ПС на Коалицията извън БСП, както и преподписалите Договора за подкрепа на Коалиция „БСП за България“ партии и движения, имат съзнанието за параметрите на всеобхватната криза, до която доведе България волунтаристичната външна политика на правителството на бившия министър-председател Кирил Петков, мандатът на което  бе прекратен с вот на недоверие от народните представители в 47-то Народно събрание, на 22 юни т.г.

В резултат на неговите действия за оттегляне на ветото на българската държава и започване на преговори за членство  на РСМ с ЕС, изтълкувани като признак на слабост и отсъствие на суверенна воля, вече 6-ти пореден ден не стихват мащабните антибългарски протести в Република Северна Македония.

Проявената слабост от страна на българските власти подейства стимулиращо на активистите на македонизма и с нова, непозната досега сила в РСМ, избухна езикът на омразата. Само при споменаване на българското историческо наследство, изстъпленията, според очевидци, са невиждани, а етикирането на българите като „фашисти“, „татари“ и пр., създават обосновани предположения за сложна комбинация от заинтересованост и участие срещу България на сили с извън национално базиране, отделно от нискочелия мотив на т.нар. македонско самоутвърждаване.

Външната политика на правителството на Кирил Петков, основана на демонстративна русофобия и дилетанщина, сведе в крайна сметка  отношенията на Република България с Руската Федерация до опасните параметри на едно търсено и поръчково замразяване. С действията на правителството на Кирил Петков и лично по негова инициатива, бе отприщена невиждана и незапомнена антируска пропагандна вълна, която издирва и най-малкия повод и възможност за допълнително повишаване на напрежението, какъвто бе случаят с изгонването на 70 руски дипломати. Доказателство за това е и прекъсването на нормалното финансиране на посолството на Руската федерация, въпреки действащите ясни европейски правила и практики. С други думи, само за 6 месеца България се нареди на челно място по показна русофобия и задмина в това отношение и Балтийските държавици, и дори Великобритания и Полша. И ако за всички тях това отдавна е утвърдена форма на съществуване, за народа на България, всичко това е особено тревожна ситуация, съвсем неприемлива и абсолютно нарушаваща традицията във взаимоотношенията между двата братски народа. Фатално са скандализирани параметрите на политическия разум, и са поставени под съмнение въобще дипломатическите принципи на междудържавни отношения. Причината е публично известна: смяната на силовите линии в света предизвика политиката на паника и враждебност към Русия, в която правителството на Кирил Петков безропотно включи и  България.  

В този смисъл, наше дълбоко убеждение е, че тандемът Кирил Петков-Асен Василев, дори и след извършената със съгласието на хегемона рокада, е явление опасно за националното здраве и за държавното бъдеще. Всеки опит за договаряне с представители на подобни антинационални сили, камо ли пък участие в правителство с техен мандат, може да се окаже фатален за бъдещето на България.

Всичко казано дотук би било редно да бъде изложено и обсъдено в рамките на Политическия съвет на Коалицията, който обаче председателят, по право и по договор, Корнелия Нинова, трябваше да свика. Мнението на коалиционните партньори не бе потърсено и зачетено. Това налага да изтъкнем, че посочените тук наши съображения са „червена линия”, и за разлика от съдбата на други червени линии, тази няма нито как да порозовее, нито пък да изсветлее. Защото съзнаваме,  че е недопустимо да открехнеш врата, през която може да бъде ограбено цялото историческо наследство на народа ни край Охрид; защото е неразумно, нежели престъпно  да участваш в правителство, което води груба, примитивна политика срещу велика държава, заемаща 1/5 от територията на света; защото вече никой не вярва, че торпелирането на цивилизационния съюз между руския и българския народ, е само временно явление, продиктувано от обстоятелствата, и че прикриваш като с розова мъгла от  думи този факт, както и необходимите грижи за хората, за децата и пенсионерите, за кризата и войната, е като да скриваш бездната на очертаващия се търсен и планиран краен резултат – да бъде превърната България от „прифронтова държава“ във фатален за народа ни театър на военните действия!

И ако ПП „Продължаваме промяната“ в изданието на нейното второ правителство, е готова да залага бъдещето на българската държава, ние се обявяваме категорично против това опасно начинание. Нещо повече, дълбоко сме убедени, че с подобна политика на съучастие на БСП, не би бил съгласен нито един бивш или настоящ неин член, както и нито един български патриот. Освен това такава политика не гарантира нито енергийната, нито продоволствената сигурност на държавата и народа, защото не осигурява нито ритмични  доставки на газ на приемливи цени, нито пък може да успокои работодатели и производители, поради неизвестностите с доставките на тази основна суровина. За целия хаос в това отношение допринася и подозрителното несправяне на КЕВР с неговите задължения.

Това че БУЛГАРГАЗ е вече на загуба с повече от 300 млн.лева; че е в ход намерение за ликвидирането на НЕК като обществен доставчик, както и премахването на регулирания пазар за битовите потребители, прибавени към поетапното затваряне на мини и топлоцентрали, прави бъдещето на България откровено катастрофично. Само скокът на цените за услугите на топлофикациите в София, преди началото на зимата, е вече с 40% повече от досегашните и с 30% за цените в страната!...

В резултат на пълния волунтаризъм на бившия премиер, който впрочем търси място и в т.нар. второ правителство на „Продължаваме промяната“, от Министерството на земеделието бяха извадени

1. Българската агенция за безопасност на храните;

2. Дъжавен фонд за земеделие.

А сега битува идеята тази откровена налудност да бъде продължена чрез щафетата на другия участник в тандема – г-н Асен Василев, на когото отсега е видно, че трябва да му бъде присъден приза за пещерна русофобия. Харвардските „уроци по брадва“ обаче продължават: Г-н  Асен Василев като кандидат за министър-председател възнамерявал да извади от Министерство на земеделието и Държавната агенция по горите.

Всичко това известно ли е на БСП, отчетено ли е от преговорната група? Или само са калкулирани евентуалните ползи от властта.

Изброените до тук накратко позиции обаче, взривяват всяка възможност за енергийна и продоволствена сигурност на България и очертават утрешната пълна катастрофа в доверието към БСП, на която ние честно и открито сме помагали, както през годините, така и до днес.

Решението на Националния съвет на БСП за участие в преговорите и в състава на евентуално второ правителство, вече е факт. БСП продължава като деен участник и сигурен партньор на „Продължаваме промяната”, в една политика, която ако бъде осъществена, историята със сигурност ще определи като кошмарния и непробуден сън на България. И ние имаме пълното съзнание за тази опасност.

Декларираме това и се подписваме под него, не за да избягаме от отговорностите на собствената си вина. Корнелия Нинова обича ездата и сигурно знае, че всеки кол лудува, когато му отпуснеш мундщрука.

Нашата вина е, че се предоверихме на декларираната мъдрост и отговорност в нейно лице, заради  партията БСП,  на която сме вярвали, че е отговорна за съдбата на народа и държавата. И че се оставихме да бъдем без юзди, които могат да усмирят участието на всяка безотговорност във всяко волунтаристично начинание.

 

За ПП „Нова Зора” – Минчо Минчев;

За Комунистическа партия на България – Александър Паунов;

За Политически клуб „Тракия” – Стефан Начев;

За ПП АБВ (Алтернатива за българското възраждане) – Румен Петков;

 

08.07.2022 г., 12:30 ч.

София