Начало Актуални новини Издателство Галерия Архив Контакти Връзки
00.00.0000 г.


00.00.0000 г.


 
22.07.2008 г.

“Мека” диктатура заплашва България

"Зора"

Управляващите партии явно този път са решили да си “вържат гащите” овреме. И да направят такива поправки в закона за изборите, които не само да им гарантират служебна победа на парламентарните избори догодина, но и да задушат всякаква истинска опозиция, която не се вписва в т. нар. евроатлантически ценности. Поправки, които най-вероятно ще бъдат гласувани още през септември-октомври.
Какво иска например БСП? От регистъра в Софийски градски съд да бъдат заличени партиите, които имат под 5000 членове. Партиите да поддържат регистър, в който да вписват членовете си. В СГС да се създаде регистър на политическите партии, който ще следи дали членската маса не е паднала под 5000 души - това ще бъде записано в проекта. Те ще трябва да провеждат редовни заседания на своите ръководни органи, съгласно уставите си. Ако два пъти поред тези ръководни органи не проведат заседание, формацията ще бъде заличена от регистъра в съда. С една дума, да се превърнат в някакви ОФ-организации, намиращи се под контрола на партията майка, прикрила се зад юридическите институции.
Но на “Позитано” и това им се вижда малко. Социалистическата върхушка иска всички партии да участват не само в избори за Народно събрание, но и в тези за Европейския парламент. И ако на два последователни национални вота не съберат 1 % от гласовете, те също ще бъдат заличени от регистъра. А ако искат да останат в политиката, трябва да започнат процедура за нова регистрация.
Е, вярно е, че изискването за 1 % гласове на два национални вота няма да важи за новорегистрираните формации. Което обаче означава пререгистриране “до дупка”. При което може и да не получиш такова...
НДСВ пък го удариха на популизъм. Те подкрепиха индиректно президента Първанов, като поискаха да се проведе референдум, на който хората да кажат дали искат, или не задължително гласуване. Добре? Но защо не питахте хората дали искат България да влезе в НАТО и ЕС? И верни на клиентелисткия си манталитет, царските хора предложиха данъчни облекчения за гласувалите в размер на 10 % от данъка върху доходите, а за пенсионерите - увеличение с 1% на пенсията им. Демек, купуването на гласове да стане държавна политика.
Интересно е обаче, че всички казионни партии - и управляващи, и опозиция, като че ли са склонни да се въведе използването на биометрични данни, за да се избегне злоупотребата с “мъртвите души” в списъците. По принцип е така. Но това пък означава пълен контрол върху личността, досущ като в мрачните визии на Оруел.
С една дума, олигархията вече не крие намеренията си да увековечи господството си по законодателен път. И да установи диктатура, прикрита зад фасадата на формалното спазване на демократични ритуали. Някои от предложенията - като например задължителното гласуване или т.нар. активна регистрация - сигурно ще порежат ДПС. Ако, разбира се, бъдат приети, което е доста съмнително. Но в контекста на цялостното преустройство, което ни готвят управляващите партии вече 18 години, се загърбва отговорността и вината за днешния хал на народа.
И защо тъкмо тези, които го докараха до просешка тояга, трябва да определят кои идеи за държавата и нацията са полезни и позволени, докато тяхната политика е напълно и безвъзвратно фалирала? Нима ако има излишни партии, то не са тъкмо тези, които са управлявали?
Меката диктатура, която се опитват да сготвят на “Позитано”, няма нищо общо с националните традиции на българския обществен живот. Както много пъти в последните години БСП е само пощенска кутия на една антинационална практика, която няма нищо общо с демокрацията.
И е тъжно, първо защото тъкмо тя, наследницата на партията, която винаги е била най-близко до народа, се нагърбва с тази роля, и второ, защото към многото грехове, които успя да сътвори през т.нар. преход още от времето на програмата “Ран-Ът” до днес, сега става инициатор за окончателната американизация на България.