Начало Актуални новини Издателство Галерия Архив Контакти Връзки
00.00.0000 г.


00.00.0000 г.


 
15.07.2008 г.

Искра от кремъка на историческата правда

Минчо МИНЧЕВ

Църковно-обществената делегация на Руската православна църква, пребиваваща в България по инициатива на комитет от видни български интелектуалци и по канонична покана на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан приключи своето посещение във вторник, 8 юли. В правителствената ВИП зала се сбогувахме с високопоставените гости и после самолетът на "Аерофлот" отнесе към златокуполна и белокаменна Москва с крилете на едно братско духовно единение двадесет и шест искрени приятели на България, дошли да отдадат почит към делото и паметта на секретаря на Петербургския славянски комитет майор Николай Алексеевич Киряев, незаобиколим и неподвластен на забравата знак в сградата на българското освобождение, положил кости пред олтара на свободата на България на 6 юли преди 132 години.

 

Вече в трети пореден брой информираме читателите на "Нова Зора" и българската общественост за това вълнуващо събитие, родено както искрата от кремъка на историческата правда и справедливост и пламъка на духовната съпричастност. През тези четири дни бяха припомнени много истини и думи, неподвластни на патината на времето. Възнамерявахме в този брой да обобщим преживяното, да осмислим почувстваното и да изкажем думи на благодарност към Негово Високопреосвещенство Алексий, архиепископ Оряхово-Зуевски, викарий на Светейшия патриарх на Москва и цяла Русия, към членовете на делегацията и хористите от хора на Новоспаския манастир, които владиката Дометиан не се умори да нарича ангелогласни. Но както е казано, човек предполага, а разполага Господ. И ето, пристигна вълнуващото писмо на архиепископ Алексий. Публикуваме го на първа страница и всеки непредубеден читател може да прецени основанието, което задължи получателя на това писмо не само за себе да задържи топлината на словото, просветляващо душите с правдата, мъдростта и вдъхновението, които само истински духовен водител и пастир народен може щедро да насипе в човешкото сърце. Останалото ще оставим на безпристрастния разказ на фотообектива, предвидили сме за това почти три цели страници. Но преди това бих желал не по протокол, а от все сърце да изразя личната си благодарност към Видински митрополит Дометиан, към Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, към ректора на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" Велички епископ Сионий, към кметовете на община Макреш - Иван Каменов, на с. Раковица - Николай Ненчев, на с. Киряево - Герго Гергов, към културния авторитет в общината Цвятко Александров, към координаторите на посещението на делегацията във Видин г-жа Юлия Таран и Пламен Станкулов, към директорката на Историческия музей Филонера Филипова, и разбира се, към колегите журналисти от местната преса и телевизия.
Много хора по чисто човешки, по духовен и патриотичен порив се включиха в организацията на това посещение. Не мога да отмина съпричастността към проявата на председателя на Народното събрание г-н Георги Пирински, действената помощ на министъра на вътрешните работи Михаил Миков, изключителната подкрепа на депутата от Коалиция за България Румен Петков, избран за народен представител в Плевенски избирателен район. И защото става дума за Плевен, града герой на руската бойна слава, не мога не спомена с думи на благодарност целокупните областно и общинско ръководства, начело с г-н Цвятко Цветков и Найден Зеленогорски. И ако дотук все пак някой би могъл да подозре някаква служебна хронология, трябва да се освободи от това усещане, защото ще спомена и областния управител на София г-н Тодор Модев, член на инициативния комитет, подкрепата на г-н Божидар Николов, индустриалец, пламенен патриот и радетел за българо-руското приятелство, г-н Атанас Петърнейчев от Пещера, почетния консул на Русия в България, г-н Георги Гергов, инж. Марин Белоев, Георги Минчев-младши, и много други. Те само по волята на сърцата си подкрепиха това начинание на редакционния съвет на в. "Нова Зора", на изпълнителното бюро и централния политически съвет на едноименната партия.
Разбира се, най-топли думи съм запазил и за членовете на инициативния комитет, и особено към проф. Андрей Пантев, политолога Валентин Вацев, проф. Евгений Гиндев, д-р на историческите науки Тодор Мишев, главната редактора на "Словото днес" Надя Попова, поетът Андрей Андреев, Ива Вацева и Румен Воденичаров, които със своята съпричастност, с участието си във възпоменателната конференция в памет на Николай Киряев, в тържествените събрания и молебени, изразиха най-пълно и точно идейната същност на битката на "Нова Зора" за славянско единение, вяра и защита на православните ценности.
Накрая искам да повторя думите, които казах на изпроводяк на нашите руски приятели. "Вие за четири дни преминахме като сноп от духовна светлина през Северозападна България и прокарахте една малка пъртина по затрупания стар, широк и проверен през годините път на приятелството и братството между българите и русите. Нека разринем заедно калта на русофобията, с която се опитват да удавят истината за единокръвното братство между двата народа, скрепено с печата на историята. И нека си припомним призива на апостол Павел - "Братя, не седемъ мы на совете злых и нечестивых и с подлецами не пребудимъ, а примкнем къ свободным и окружимъ олтар Бога нашего!"
Да здравствует светая Рус, да крепнет България! Пуст разточатся врази! На многая лета!

"Нова Зора" - брой 28 - 15 юли 2008 г.

http://www.novazora.net/2008/issue28/story_04.html