Начало Актуални новини Издателство Галерия Архив Контакти Връзки
27.11.2018 г.

ЗЕМЕДЕЛСКАТА ЗЕМЯ НА БЪЛГАРИЯ НЕ Е СТОКА. ТЯ Е ДЪРЖАВНА ТЕРИТОРИЯ!

Тодор ПРЕДОВ

Около 20 октомври 2018 г. в продължение на няколко дни българска правителствена делегация,  ръководена от г-н Б. Борисов премиер на Република България посети Обединените арабски емирства и Египет. В състава на делегацията влизаха и г-ж Екатерина Захариева – министър на външните работи и г-н Владислав Горанов – министър на финансите. Съобщенията в медиите за целта на посещенията бе охарактеризирана най-общо като укрепване и развитие на двустранните отношения, разширяване на  икономическите връзки,  борбата с тероризма и пр. Конкретни договорености не бяха оповестени, подписани конкретни договори и споразумения не станаха достояние на широката общественост. Както се казва, „всяко чудо за три дена”! Месец по-късно бе вдигната частично завесата за посещението от Н.Пр. Мериям бинт Мохамед Сайед – Ал Мхейри, принцеса, а от м.октомври 2017 г. министър за продоволствената сигурност на емирствата. Това се случи в интервюто дадено на журналистката г-жа Ирина Цонева, излъчено по БНТ на 19.11.2018 г. в централните новини. Нейното посещение  у нас е продължение на  разговорите на най-високо ниво между премиера Б. Борисов и  престолонаследника на Абу Даби принц Зайед, по темата храни и сигурност. В интервюто принцесата заявява: „Продоволствената сигурност за която отговарям е сред националните приоритети на ОАЕ. Ние внасяме 90% от  храните си, не сме богати на  водни ресурси и обработваеми земи и затова имаме интерес от диверсификация на източниците и трябва да работим с повече страни. В тази връзка разглеждаме България като страна с огромен потенциал, защото Вие  сте известни с вашите  изключително вкусни и здравословни храни.”. На обширния въпрос на журналистката: Вие със сигурност сте запозната с идеята на премиера за така наречените хранителни хъбове на Балканите, където с общи усилия и от останалите страни в региона могат да се  предложат работещи проекти в земеделието, животновъдството и производството на храни, които да заинтригуват и ОАЕ ?, Н.Пр. Мериям ал Мхейри отговаря: „ За мен Балканският регион е като фризерът на Европа. Вие имате плодородна земя, много възможности за производство на храни. Огромен потенциал виждам и във вашите стопанства за производство на шафран, продукт който ние  консумираме много. Имате висококачествено животновъдство, което представлява интерес за нас, произвеждате и изключително розово масло, ние пък обичаме  парфюмите, за част от които  това масло е продукт. Така, че  един скорошен двустранен бизнес форум би дал широка платформа за обсъждане на конкретни проекти”. В интервюто  Н.Пр. Мериям ал Мхейри  посочва още, че ОАЕ имат интерес към закупуване на земеделска земя в България и заявява, че  България  също би била заинтересована от такава инвестиция. Освен това изтъква, че има сериозен потенциал в развитието на двустранните отношения в областта на туризма.


20.11.2018 г.

ПОСЯГАТ НА ВЕЧНИЯ НАЦИОНАЛЕН СИМВОЛ – „ШИПКА“

О.з. полк. Георги Й. ГЕОРГИЕВ

О.з. полк. Георги Й. ГеоргиевПрез 2007 г. в три поредни броя на столичен седмичник и в един регионален вестник се разгърна дискусия за името на връх Шипка. След моята статия „Символ на свободата“ бе поместено противоположно становище от Стойко Стойков и Георги Чорчопов. Отговорих им със статията „Шипка не се измерва в метри“. 

Великият Иван Вазов пише знаменитото стихотворение „Опълченците на Шипка“ през 1883 г. Той добре знае, че най-високия връх се нарича Свети Никола. Преди да възкликне: „О,Шипка!“ неговата талантлива ръка е написала 28 неповторими поетични стихоредове. Да си припомним: „...в нашто недавно свети нещо ново, има нещо славно, що гордо разтупва нашите гърди...“ И още: „…там нейде навръх планината, що небето синьо крепи с рамената“. И защото „в Балкана има един спомен, има едно име, що вечно живей и в нашта исторья кат легенда грей, едно име ново, голямо, антично...“

13.11.2018 г.

КАКВА ТИ НОСТАЛГИЯ! – ТА НИЕ ИЗЧЕЗВАМЕ


Тодор ПРЕДОВ


 В почти  всички български средства за масова информация, наред с повсеместното затъмнение на реалните проблеми пред обществото и държавата, дезинформацията, фалшивите новини, цензурата и самоцензурата на журналистите, често се застъпва тезата, че  отделните примери и резултатите от предишния социалистически период до 10 ноември 1989 г. са резултат на …носталгия по едно отминало време. Но безпристрастните резултати от статистическите данни на сериозните научни изследвания напълно опровергават  тези твърдения. Най-пресен пример за това е изследването на БАН, представено от доц. Г. Бърдаров на пресконференция проведена на 18 октомври 2018 г. Чрез проследяване на демографските тенденции в България от началото на ХХІ век, т.е. за последните 18 години, се прави прогноза за  следващото десетилетие. В изследването се подчертава, че най-големия проблем за страната е изключително бързото намаляване на държавно български етнос, образуващия - с един милион, наред с увеличаването на т.н. „ромски”, който към 2050 г. ще достигне 1.3 милиона души, както и във възрастовата структура на населението. Прогнозата е, че само след 12 години от картата на България ще бъдат заличени 20 % от селата, понеже ще останат без нито един жител и по същество 60% от територията ще бъде обезлюдена. Като най-застрашени се очертават населените места в пограничните и планинските райони.  Основната част от населението ще бъде концентрирано в 6 големи града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Тук ще добавя своя спомен от прогнозите в плана Ран-Ът, а по-късно на ЦРУ, че населението ще се „стопи” до около 5 милиона души, съсредоточено най-вече в няколко града, а в страната ще вилнеят цигански банди, поради което придвижването ще се осъществява с въоръжена охрана ?!....

16.10.2018 г.

ОТ ОЦЕЛЯВАНЕ КЪМ ОСМИСЛЯНЕ


Проф. Евгени ГИНДЕВ


Какво е съвременна България, ако излезем извън рамките на абстрактните разсъждения ? Корумпирана държава. Дискредитирана власт. Разделен народ, където от едната страна са бедните, гладните, онеправданите, левите и русофилите, а от другата „хубавците”, „интелегентните”, успелите, богатите, западниците, антикомунистите и русофобите. Няма общонационален лидер.Липсва общонационална идея. Липсва всичко, за което може да се изпитва национална гордост, а не срам. Няма личност, след която да тръгне народа и остатъците от армията. Нима някой наистина мисли, че при нужда хората ще тръгнат да защитават някакви символи, нямащи никакво реално съдържание ? Каква държава е тази, която основава своето бъдеще на европейските подаяния и се издържа за сметка на пенсионерите. Наистина ли има хора, които се надяват ЕС и НАТО да ни защитят и да ни помогнат в дни на върховни изпитания ?

 
 

16.10.2018 г.

СМОКИНОВИЯТ ЛИСТ НА КРИВОРАЗБРАНАТА ДЕМОКРАЦИЯ


Петко ПЕТКОВ


При своето слизане към Земята, Малкият принц на Антоан Дьо Сент Екзюпери пита краля на една планета може ли да заповяда на Слънцето да спре. „Мога, отговаря кралят, но не бива да се отдават неразумни заповеди“. Погледнати от този ъгъл, директивите, нормите, критиките и ултиматумите, с които ЕК засипва някои от страните членки на ЕС, са също толкова неразумни, колкото и опитът да се спре небесното ни светило.страница: 1  2  ...  46  47 
15.07.2008 г.

Да живее България!
Да живее Русия!

Алексий, Оряхово-Зуевски архиепископ,
викарий на Негово Светейшество патриарха на Москва и цяла Русия,
и от членовете на руската църковно-обществена делегация

 

До главния редактор на в. “Нова Зора” г-н Минчо Минчев, председател на Инициативния комитет по посрещането на делегацията на Руската православна църква, общественици, учени и журналисти в Р България

 

Многоуважаеми и достопочтени г-н Минчев,
Връщайки се в родината след кратката, но изпълнена с ярки и незабравими впечатления визита в Република България, от името на делегацията на Руската православна църква, на Попечителския съвет и хора на Новоспаския патриаршески манастир в Москва, Ви поднасям искрени думи на признателност и дълбока благодарност.
Знаем Ви като талантлив поет, чието име е известно и извън пределите на България. Вие сте изтъкнат обществен и политически деец, истински български патриот и голям приятел на Русия. Инициативният комитет под Вашето ръководство, в чийто състав влизат ярки дейци на българската наука и култура, прояви благата воля да ни покани на свещената българска земя.
Ние сърдечно благодарим на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, който съдейства за поканата и с неподправена християнска любов ни посрещна с хляб и сол в своята епархия. Покланяме се ниско на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който заедно с владиката Дометиан неотлъчно ни съпровожда по време на пребиваването ни в София и във Видинска епархия.
За нас бе особено събитие посещението при Негово Светейшество Светия български патриарх Максим, Софийски митрополит, в деня на неговата 37-годишнина от интронизацията му като Български патриарх, както и възможността да му принесем поздравлението и да му предадем поклон от името на Руската земя и приветствие от Светия патриарх на Москва и цяла Русия Алексий.
Трудно е с думи да изразим нашето впечатление от радушието и гостоприемството, които почувствахме в България, от искрената братска обич, която проявиха към нас всички без изключение, с които се срещнахме и общувахме. С очите си се убедихме в това, че народите на България и Русия са свързани с истинска, нерушима дружба, в чиято основа е единната православна вяра, общата история, език, култура, взели начало от нашите просветители - Светите равноапостоли Кирил и Методий.
Благодарим за топлото посрещане на Инициативния комитет, на губернатора на Софийска област г-н Тодор Модев, на ректора на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” Негово Преосвещенство епископ Сионий за добрите думи по адрес на Русия и на Руската православна църква.
Изпълнихме се с истинско възхищение, като видяхме как почитат в България руските воини герои, загинали в борбата за освобождението на българския народ от османско иго. Благословен народ, който пази благодарна памет за тези, които преди 130 години обагриха с кръвта си святата българска земя и отдадоха живота си за свободата на България.
Благодарим и за възможността да посетим много места, свързани с героичните страници от българската и руската история, да се поклоним на светините на Българската православна църква. Нашата визита съвпадна с пристигането на чудотворните икони на Божията майка в катедралния храм “Св. Александър Невски” в София - икони от Рилския, Бачковския и Троянския манастир. Също така посетихме руската църква в София - храма “Св. Николай”, в чиято крипта е положен архиепископ Серафим Соболев. Топъл прием в Софийската духовна семинария ни оказа нейният ректор Велички епископ Сионий. Бяхме и в Клисурския манастир “Св. Кирил и Методий”, и в историческия манастир “Св. Троица” в Раковица. Поклонихме се на мястото на героичната гибел на майор Николай Алексеевич Киряев - национален герой на България и Русия, който две години преди Освобождението на България от 500-годишното турско робство предизвести с подвига си идващата победа. Особено важно бе, че на 5 и 6 юли, в дните на паметта на героя, заедно, Техни Високопреосвещенства владиците, и с молитвеното участие на представители на местната власт, обществеността и членовете на Инициативния комитет, ние отслужихме заупокойна литургия на мястото на неговия подвиг и на гроба му в манастира “Св. Троица”.
Взехме участие в научна конференция в културния дом на с. Раковица, посветена на 132-годишнината от подвига на майор Н. А. Киряев и 130 години от Освобождението на България. Чухме патриотичните, дълбоко свързани с традицията на историческата наука доклади на членовете на Инициативния комитет, известни професори, видни представители на научната школа и културата на България, словото на Негово Високопреосвещенство Варненски и Преславски митрополит Кирил. Посетихме с. Киряево, наречено в чест на воина-герой, видяхме и колко искрено кметът и жителите на селото почитат неговата памет.
Особена духовна радост ни достави Евхаристичното единение - съвместната служба на Божествената литургия в историческия манастир “Св. Троица” в Раковица заедно с именитите йерарси на Българската православна църква - Техни Високопресвещенства Видински митрополит Дометиан и Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.
Бяхме и в градовете Видин, Монтана, Плевен, поклонихме се на светините и сме радостни, че общувахме с местните хора - обикновени хора, дошли да чуят изпълнението на хора на Новоспаския манастир, нашите общи православни песнопения, а също и руски и български народни и военни песни.
Останахме с много добро впечатление от приема на делегацията в градовете Видин и Монтана, от топлотата и радушието на местното духовенство и народа.
Незабравимо впечатление ни направи посещението в Плевен. Отслужихме тържествена панихида в центъра на града, в храма-мавзолей “Св. Георги Победоносец”, в чиято крипта са положени тленните останки на руските воини, загинали в боевете за Плевен. На богослужението присъстваха губернаторът на Плевенска област г-н Цвятко Цветков, представители на общинските власти и свещеници от Плевенската митрополия. На всеки от тях благодарим за вниманието към нас и за топлия дружески прием.
Бяхме изпълнени с потресение при посещението на Панорамата в Плевен и на Скобелевия парк. Това е място на ожесточени битки за превземането на Зелените възвишения, напоени изобилно с руска кръв. Не можем да не отбележим, че паметните места на руската бойна слава, които посетихме, са обградени с постоянно внимание и грижа и се поддържат в достойно състояние.
Изпитахме гордост за Русия и народа й, за руското христолюбиво войнство.
Нисък поклон на народа на благословена България за неповяхващата памет за император Александър Втори, за генералите М. Д. Скобелев, И. В. Гурко, Ф. Ф. Радецки, за руските офицери и войници, освободили България. Много от тях сложиха главите си в боевете и намериха последен покой далеч от родната земя. Но светлата и благородна памет, която пази за тях българският народ, свидетелства за това, че техният подвиг живее в сърцата на българите. И затова вярваме, че дружбата и братството на нашите народи, създадени през вековете, върху основата на православната ни вяра и запечатани с кръвта на руските воини и българските патриоти, ще устоят въпреки опитите на користни антиславянски сили да ни разделят и да заставят младите поколения да забравят уроците на историята. Благословено от бога бе участието на Русия в придобиването на свободата и независимостта на България. Благословено от Бога бе раждането на братството между народите на Русия и България. А Бог, както казва Апостола, не бива да оскърбяваме.
Ние посетихме Вашата страна в рамките на Годината на Русия в България, обявена през януари т.г. по време на визитата на президента на Русия В. В. Путин в София, и по повод 130 години от Освобождението на България от османско иго. В тези слънчеви юлски дни ние видяхме красотата на България, изпитахме любов и радушие към българския народ, поклонихме се пред светините на българската земя, докоснахме се до героичните страници на българската и отечествената история. Наистина тези дни са незабравими за нас.
От името на руската делегация Ви моля, дълбокоуважаеми г-н Минчев, да предадете нашата сърдечна благодарност на членовете на Инициативния комитет, на представителите на държавната и общинската власти в България, на българската научна и творческа интелигенция и на всички, които бяха с нас и които ни дариха с незабравимото усещане за братско единство, истинска дружба и всепобеждаваща любов.
Приемете искрените ни пожелания за мир, здраве, благоденствие и безкрайна Божия милост през Вашия жизнен път. Винаги ще се радваме да Ви видим в Русия, в Москва, в нашата древна Новоспаска обител.
Да живее България! Да живее Русия!
С дълбоко уважение и благодарна християнска обич

 

11 юли 2008 г.

 
Посрещане с хляб и сол на летище София - 4 юли 2008 г.
Църковно-обществената делегация, начело с викария на патриарха на Москва и цяла Русия, Оряхово-Зуевски архиепископ Алексий

"Нова Зора" - брой 28 - 15 юли 2008 г.

http://www.novazora.net/2008/issue28/story_01.html