Начало Актуални новини Издателство Галерия Архив Контакти Връзки
27.11.2018 г.

ЗЕМЕДЕЛСКАТА ЗЕМЯ НА БЪЛГАРИЯ НЕ Е СТОКА. ТЯ Е ДЪРЖАВНА ТЕРИТОРИЯ!

Тодор ПРЕДОВ

Около 20 октомври 2018 г. в продължение на няколко дни българска правителствена делегация,  ръководена от г-н Б. Борисов премиер на Република България посети Обединените арабски емирства и Египет. В състава на делегацията влизаха и г-ж Екатерина Захариева – министър на външните работи и г-н Владислав Горанов – министър на финансите. Съобщенията в медиите за целта на посещенията бе охарактеризирана най-общо като укрепване и развитие на двустранните отношения, разширяване на  икономическите връзки,  борбата с тероризма и пр. Конкретни договорености не бяха оповестени, подписани конкретни договори и споразумения не станаха достояние на широката общественост. Както се казва, „всяко чудо за три дена”! Месец по-късно бе вдигната частично завесата за посещението от Н.Пр. Мериям бинт Мохамед Сайед – Ал Мхейри, принцеса, а от м.октомври 2017 г. министър за продоволствената сигурност на емирствата. Това се случи в интервюто дадено на журналистката г-жа Ирина Цонева, излъчено по БНТ на 19.11.2018 г. в централните новини. Нейното посещение  у нас е продължение на  разговорите на най-високо ниво между премиера Б. Борисов и  престолонаследника на Абу Даби принц Зайед, по темата храни и сигурност. В интервюто принцесата заявява: „Продоволствената сигурност за която отговарям е сред националните приоритети на ОАЕ. Ние внасяме 90% от  храните си, не сме богати на  водни ресурси и обработваеми земи и затова имаме интерес от диверсификация на източниците и трябва да работим с повече страни. В тази връзка разглеждаме България като страна с огромен потенциал, защото Вие  сте известни с вашите  изключително вкусни и здравословни храни.”. На обширния въпрос на журналистката: Вие със сигурност сте запозната с идеята на премиера за така наречените хранителни хъбове на Балканите, където с общи усилия и от останалите страни в региона могат да се  предложат работещи проекти в земеделието, животновъдството и производството на храни, които да заинтригуват и ОАЕ ?, Н.Пр. Мериям ал Мхейри отговаря: „ За мен Балканският регион е като фризерът на Европа. Вие имате плодородна земя, много възможности за производство на храни. Огромен потенциал виждам и във вашите стопанства за производство на шафран, продукт който ние  консумираме много. Имате висококачествено животновъдство, което представлява интерес за нас, произвеждате и изключително розово масло, ние пък обичаме  парфюмите, за част от които  това масло е продукт. Така, че  един скорошен двустранен бизнес форум би дал широка платформа за обсъждане на конкретни проекти”. В интервюто  Н.Пр. Мериям ал Мхейри  посочва още, че ОАЕ имат интерес към закупуване на земеделска земя в България и заявява, че  България  също би била заинтересована от такава инвестиция. Освен това изтъква, че има сериозен потенциал в развитието на двустранните отношения в областта на туризма.


20.11.2018 г.

ПОСЯГАТ НА ВЕЧНИЯ НАЦИОНАЛЕН СИМВОЛ – „ШИПКА“

О.з. полк. Георги Й. ГЕОРГИЕВ

О.з. полк. Георги Й. ГеоргиевПрез 2007 г. в три поредни броя на столичен седмичник и в един регионален вестник се разгърна дискусия за името на връх Шипка. След моята статия „Символ на свободата“ бе поместено противоположно становище от Стойко Стойков и Георги Чорчопов. Отговорих им със статията „Шипка не се измерва в метри“. 

Великият Иван Вазов пише знаменитото стихотворение „Опълченците на Шипка“ през 1883 г. Той добре знае, че най-високия връх се нарича Свети Никола. Преди да възкликне: „О,Шипка!“ неговата талантлива ръка е написала 28 неповторими поетични стихоредове. Да си припомним: „...в нашто недавно свети нещо ново, има нещо славно, що гордо разтупва нашите гърди...“ И още: „…там нейде навръх планината, що небето синьо крепи с рамената“. И защото „в Балкана има един спомен, има едно име, що вечно живей и в нашта исторья кат легенда грей, едно име ново, голямо, антично...“

13.11.2018 г.

КАКВА ТИ НОСТАЛГИЯ! – ТА НИЕ ИЗЧЕЗВАМЕ


Тодор ПРЕДОВ


 В почти  всички български средства за масова информация, наред с повсеместното затъмнение на реалните проблеми пред обществото и държавата, дезинформацията, фалшивите новини, цензурата и самоцензурата на журналистите, често се застъпва тезата, че  отделните примери и резултатите от предишния социалистически период до 10 ноември 1989 г. са резултат на …носталгия по едно отминало време. Но безпристрастните резултати от статистическите данни на сериозните научни изследвания напълно опровергават  тези твърдения. Най-пресен пример за това е изследването на БАН, представено от доц. Г. Бърдаров на пресконференция проведена на 18 октомври 2018 г. Чрез проследяване на демографските тенденции в България от началото на ХХІ век, т.е. за последните 18 години, се прави прогноза за  следващото десетилетие. В изследването се подчертава, че най-големия проблем за страната е изключително бързото намаляване на държавно български етнос, образуващия - с един милион, наред с увеличаването на т.н. „ромски”, който към 2050 г. ще достигне 1.3 милиона души, както и във възрастовата структура на населението. Прогнозата е, че само след 12 години от картата на България ще бъдат заличени 20 % от селата, понеже ще останат без нито един жител и по същество 60% от територията ще бъде обезлюдена. Като най-застрашени се очертават населените места в пограничните и планинските райони.  Основната част от населението ще бъде концентрирано в 6 големи града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Тук ще добавя своя спомен от прогнозите в плана Ран-Ът, а по-късно на ЦРУ, че населението ще се „стопи” до около 5 милиона души, съсредоточено най-вече в няколко града, а в страната ще вилнеят цигански банди, поради което придвижването ще се осъществява с въоръжена охрана ?!....

16.10.2018 г.

ОТ ОЦЕЛЯВАНЕ КЪМ ОСМИСЛЯНЕ


Проф. Евгени ГИНДЕВ


Какво е съвременна България, ако излезем извън рамките на абстрактните разсъждения ? Корумпирана държава. Дискредитирана власт. Разделен народ, където от едната страна са бедните, гладните, онеправданите, левите и русофилите, а от другата „хубавците”, „интелегентните”, успелите, богатите, западниците, антикомунистите и русофобите. Няма общонационален лидер.Липсва общонационална идея. Липсва всичко, за което може да се изпитва национална гордост, а не срам. Няма личност, след която да тръгне народа и остатъците от армията. Нима някой наистина мисли, че при нужда хората ще тръгнат да защитават някакви символи, нямащи никакво реално съдържание ? Каква държава е тази, която основава своето бъдеще на европейските подаяния и се издържа за сметка на пенсионерите. Наистина ли има хора, които се надяват ЕС и НАТО да ни защитят и да ни помогнат в дни на върховни изпитания ?

 
 

16.10.2018 г.

СМОКИНОВИЯТ ЛИСТ НА КРИВОРАЗБРАНАТА ДЕМОКРАЦИЯ


Петко ПЕТКОВ


При своето слизане към Земята, Малкият принц на Антоан Дьо Сент Екзюпери пита краля на една планета може ли да заповяда на Слънцето да спре. „Мога, отговаря кралят, но не бива да се отдават неразумни заповеди“. Погледнати от този ъгъл, директивите, нормите, критиките и ултиматумите, с които ЕК засипва някои от страните членки на ЕС, са също толкова неразумни, колкото и опитът да се спре небесното ни светило.страница: 1  2  ...  46  47 
08.07.2008 г.

Сиромах политик, жив дявол

Людмил НЕДЯЛКОВ

Предната седмица обществото бе сюрпризирано от Сметната палата. Не че бе разкрила някакви гигантски финансови далавери, но за пореден път излъчи в интернет имотните декларации за 2007 г. на част от „политическия елит”. Опита се и без особен успех да провери доколко данните в тях отговарят на действителността. Когато одитната институция направи същото през миналата година, се оказа, че 195 високопоставени политици и представители на съдебните и местните власти са „спестили” информация за хонорари, получени от участие в бордове, от личен труд или дейност като еднолични търговци. Казват, че любителите на интернет разглеждали най-често имотната декларация на „Царя”. Можем само да предполагаме как са реагирали на попълненото в нея.
Бедната ни „политическа класа”! Тя, както твърдят някои вестници въз основа на подадените имуществени декларации, по-скоро се била доближила до равнището на средната класа. Не казват само дали става реч за нашата средна класа, или за някоя чужда. Няма и нужда да казват: благодарение на поредицата „успешни” правителства на прехода, у нас средната класа така и не покълна. А пък политическата класа едва свързва двата края, въпреки че доходите й превишават 4-5 пъти средната заплата в страната. Поради това се налага политиците да си доработват по почина на социалистическите многомашинници. Е, как тогава няма да крадат и да мислят само за по-пълното задоволяване на постоянно растящите нужди на трудещите се и забогатяването на държавата!
„Пропуските” в имотните декларации на потъналия в грижи за поминъка наш „елит”, тоест неспоменатите странични доходи, възлизат на 800 000 лв. Героите на прехода масово бяха забравили да опишат и доходите си от продажба на имоти, покупка на коли и др. Колкото, толкова!

 

Лидерът на ДПС Ахмед Доган направи сензация. След като до миналата година той „традиционно” изпращаше уведомление, че няма промяна в собствеността, тази година очевидно се е излекувал от дълбоката амнезия и с помощта на Европейската комисия си „спомни”, че в периода 2002-2006 г. е купил няколко имота. Единият от тях, т.нар. „Доганленд” в с. Дръндар, община Суворово, Варненска област, вече е преминал документално в притежание на фондация „Хермес”, на чийто Управителен съвет Доган е член. В декларацията му за публичния регистър е описан само теренът и сграда от 250 кв. м, която е съществувала в момента на закупуването през 2002 г. А сега там има триетажен дворец, предназначен за децата... който пустее. Площта на всеки кат е към 250 кв. м. Дворецът е един от петте имота, които парламентарната комисия за борба с корупцията разследва. Доган е един вид съсобственик на този сарай. Удивителна е наглостта, с която обяснява, че е купил терените в Дръндар с пари от заплатата си. Като се има предвид колко често отсъства от Народното събрание, би следвало (ако за него важи парламентарният правилник), да получава 1/3 депутатска заплата. Следователно, става въпрос за друга заплата, не депутатска. Кметицата на Дръндар, Зюмбюл Али, казва, че Доган купил 14 дка като физическо лице след общинския търг през 2002 г. Този търг ни напомня за начина, по който строителството на автомагистрала „Тракия” бе възложено на португалците, но нейсе. Какви данъци е платил Ахмед Доган за въпросните имоти, знаят само в данъчната служба в общинския център Суворово. Знаят, но се крият зад клетвените декларации за неразгласяване на лична информация.
Комисията за борба с корупцията е получила информация за спа-хотела на Доган в Девин, който също документално не е негов. За двореца в Дръндар няма и толкова! А „Доган сарай” в Бояна се ползва от вожда на ДПС за нощувка и почивка, бидейки формално собственост на Йордан Хаджийски. На същия принцип, без формално притежание, Ахмед има имот в парка „Росенец”, в Бургас, и хотел в Рибарица. Той обаче съвсем не е самотен ползвател на недекларирана движима и недвижима собственост. Политиците от всички партии и етажи на властта придобиват имоти като за последно, без да носят отговорност за невярно съдържание на имотните декларации. Оказва се, че от тях е махнато съществуващото до 2003 г. предупреждение, че за неверни данни се носи отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.
Научихме, че и президентът Г. Първанов се е оземлил, купувайки 3 дка нива в село Иваняне за 45 258 лв. Какво ще сее в нея, не знаем, но знаем, че президентът е взел на кредит 80 000 лв., както и че е станал съсед на Бойко Борисов. Съсед по нива, тъй да се каже. Президент, който е закъсал за 80 000 лв. не е социален, ами е за социално подпомагане! Пък той тръгнал да инициира референдум за мажоритарен вот. Ами като се върне в Института по история на БАН какво ще яде?
А „Негово Величество” Симеон СКГ? След като реституира над 16540 дка „царски” гори в Самоков, след толкова скандали „Царят” е декларирал само 2 млн. евро в чужди банки и 76 908 евро в български банки. От продажба на сграда и дворно място в Мадрид бил получил 3 100 000 лв. Е, не е ли гол този цар? Защо си прави труда да декларира тези трохи, ами не направи като Пламен Юруков и още 40 политици и кметове, които изобщо не са подали имотни декларации в определения срок? Може пък да се е прицелил в поста президент на ЕС. За всеки случай обаче е скътал за черни дни 3,8 млн. лева. От заплати. Егати царските заплати! Тоя ще надмине дядо си Фердинанд. Защото е получил и подарък „Мерцедес 500" за 94 000 лв. От дъщеря си и зет си.
Евродепутатите Му показаха колко доходна е работата им в Брюксел. Затова повечето от тях за нула време са скътали десетки и стотици хиляди евро от командировки и са ги вложили в белгийски банки, а не в ДСК. Ето имената на някои спестовници:
- Владимир Уручев от ГЕРБ - 28 000 евро; Румяна Желева от ГЕРБ - 171 000 лв.; Димитър Стоянов от политическа партия „Атака” - 16 000 евро; Неджми Али от ДПС - 49 500 евро; Четин Казак от ДПС - 45 000 евро; Филиз Хюсменова - 25 000 евро; Атанас Папаризов от БСП - 12 000 евро (какъв прахосник!).
Депутатът от ДПС в НС Рамадан Аталай е посочил спестявания от 53 543 лв., докато миналата година не е вписал нищо. Йордан Костадинов от БНД си е докарал 258 300 лв. от... производство на грозде, и 19 500 лв. от продажба на слънчоглед. Странни източници за бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй”.
На този фон Иван Костов е същински несретник. Той залагал на лева, а Елена Костова се била подсигурила с 5000 евро на влог. Според в. „Сега” (1 юли ) г-жа Костова взела кредит от 260 000 лв. И тези циции ни управляваха четири години! Виж, Добромир Гущеров е поискал назаем от физическо лице 600 000 лв., но е взел дивидент от 500 000 лв., а от стопанска дейност си докарал още 500 000 лв. Година по-рано е декларирал влог от 700 000 лв. плюс други авоари. Чевръст човек!
Министърът на труда и социалната политика г-жа Масларова и тя пълни банки с евро пари - 35 000 евро от заплата и дарения на влог. Тази жена направо гладува!
Виж Николай Василев е спестил в банка 84 881 паунда, докато бившият военен министър Веселин Близнаков имал само 13 000 евро влог. А пък бившият управител на Софийска област Росен Владимиров (ДПС) направо се е оставил на милостта на жена си, която е вложила в наша банка 100 000 евро. Министърът на екологията Джевдет Чакъров е купил 90 кв. м апартамент в София за 195 000 лв., пък е изтеглил заем от 80 000 лв. Социалистката Мая Манолова (от Кюстендил) е изтеглила заем от 100 000 лв., а е обявила доходи от адвокатски услуги в размер на 43 000 лв. и още 44 600 лв. от други „бизнес дейности”. Да се чудиш и маеш защо тази жена си губи времето в парламента.
Вицепремиерът Миглена Плугчиева е спестила само 1000 евро като посланик в Берлин. И тя ще ми пази европейските фондове! Министърът на правосъдието Миглена Тачева си е купила дворно място и къща в Банкя за 116 000 лв. - със заем от 56 000 лв. и дарение. Длъжник с 63 000 лв. е и бившият вътрешен министър Румен Петков. Никаква файда от срещата му с дупнишките бизнесмени. Петков има много да се учи от бившия заместник-министър на вътрешните работи Камен Пенков, продал за 2 149 408 лв. жилищен имот на... жена си Васка Пенкова. Или от бившия здравен министър Радослав Гайдарски, съпругата на който дължи 3,8 млн. лв. на „Токуда”. С тези пари е направила клиника.
„Борчът е камшикът на юнака” - казваше покойният премиер и президент на Турция Тургут Йозал. А Сюлейман Демирел репликира така: „Юнак, който прави само борчове, заслужава камшик!”
Най-трагичен обаче е премиерът Станишев. Миналата година той е декларирал наследствен апартамент в София и стара „Мазда”, а тази година няма изменение в собствеността. За какво му беше да става премиер? Да бяха сложили вместо него Лупи (Александър Томов), че свят да ни се завие! Оставаше Станишев да се вози на „Трабант” или да яхне „Балкан”! Бедността не е порок само в пословиците. Друг е въпросът дали материалната нищета на политиците ни е причина за духовната мизерия, или е обратно. Според Маркс битието определя мисленето, но какво да си мислиш, ако не откриеш следи от мислене. Хеле пък мислене за народа - според европейските стандарти, а не в сравнение с битието на техните избиратели.
Не случихме на политически елит и затова сме най-бедната държава в ЕС. Сиромах човек, жив дявол - гласи една народна поговорка, но тя не се отнася за политици. Политиците не са хора. Ако бяха, щяха да имат съвест и срам, и като виждат, че себе си не могат да оправят, щяха да си подадат оставките. Само че български властник излиза от властта или като го пратят в затвора, или като го изнесат с краката напред. Изключенията са толкова редки, че не си струва да ги споменаваме.
Докато пишех тези редове, в 06,37 ч на 3 юли София се разтърси от взривовете в склада за стари боеприпаси в Челопечене. Едно време султанът възвестявал поредния си ферман с топовни гърмежи. А пукотевицата в Челопечене сякаш възвестяваше нещо, което си го знаехме и без това: държавата ни е в насипно състояние. Един час след взривовете нямаше кой да каже на гражданите какво се е случило и какви мерки за самозащита да вземе. Президентство, МО, МВР, Министерство на извънредните ситуации, Гражданска защита и т.н., всички бяха онемели. Началникът на ГЩ генерал Стойков не успя от първи опит да се свърже дори с БНТ. В каква държава живеем, а? Да му мисли Европейският съюз, който ни прие по политически причини, пък сега се чуди как да замрази нашето еврочленство и да си уварди парите от грабежоспособния „политически и бизнес елит”. А в Западна Европа се радваха на разпадането на СИВ, Варшавския договор и СССР! Ние, българите, преживяхме и османското присъствие, и комунизма, ще преживеем и демокрацията, и ЕС. Само да имаше кой да ни отърве от родните маскари. Готови сме да доплатим за услугата. С такива управници терористи не ни трябват.

"Нова Зора" - брой 27 - 8 юли 2008 г.

http://www.novazora.net/2008/issue27/story_07.html