Начало Актуални новини Издателство Галерия Архив Контакти Връзки
12.10.2021 г.

ПП „НОВА ЗОРА“ – НА ПОЗИЦИЯ В ПОРЕДНОТО СРАЖЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ


Уважаеми членове и симпатизанти 

на ПП „Нова Зора“, 

Драги читатели и съмишленици, 


Безплодни бяха усилията на народа в изборите за 45-то и 46-то Народно събрание. Избраните не оправдаха народното доверие. На 14 ноември предстоят два нови важни избора – за президент на Република България и за народни представители в 47-то Народно събрание.

През всички години, през които сме заедно, ПП „Нова Зора“ и вестник „Нова Зора“ винаги са препотвърждавали своята пълна отдаденост на каузата за Отечеството. На борбата за българско бъдеще и български хляб за народа ни. 

И сега ви призоваваме: с открити чела и сърца да защитим правото ни за място под слънцето, да защитим името си на българи и стопани на тази земя. 

Политическият съвет на Коалиция „БСП за България“ утвърди позициите и имената от ПП „Нова Зора“, с които партията ще участва  в парламентарните избори на 14 ноември т.г. Всички имена са ви добре известни. Хората зад тях, както и деянията им – също! Днес мнозина се кълнат, че няма да предадат народа. За 32 години, народът е разбрал за нас, че е напълно немислимо да го направим. И в този смисъл клетви не са необходими. 

Дръжте по-високо и от гръмоотводите честните си чела! 


12.10.2021 г.

НАЦИОНАЛНОТО ОБЕДИНЕНИЕ: С КОГО И ЗА КАКВО?

Петко ПЕТКОВ

Като заваляха едни „национални обединители“ – та цяла неделя! Започвайки от Бойко Борисов и Росен Плевнелиев, минавайки през ректора на СУ професор Анастас Герджиков, издигнат от инициативен комитет, но подкрепен от ГЕРБ, докато стигнем до Мустафа Карадайъ – обединител до обединител, мила моя майно льо! Да не говорим за патриотите, родолюбците и националистите като Волен Сидеров, Веселин Марешки, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Ами двете руси кандидатки, едната от които е вдъхновена от пророчеството на баба Ванга, че „руса жена ке оправи България“, а другата – Луна Йорданова, се включва в президентската надпревара, за да весели българите? От тях само Костадин Костадинов вдъхва доверие, но според нас е грешка участието му в президентската надпревара на тези избори.

12.10.2021 г.

УРОЦИ, КОИТО НЕ БИВА ДА ЗАБРАВЯМЕ

Инж. Христо ВЕЛИКОВ

На всички избори са губили, губят и ще губят тези, които не гласуват

Пиша това писмо до главния редактор на в. „Нова Зора“ и си мисля: дано да не стигне до коша преди той да го прочете. Изкушавам се да взема отношение по някои събития, случващи се в последно време в нашата държава и тяхното отражение върху бъдещето на Българската социалистическа партия. Уведомявам и него, и читателите, ако то все пак види бял свят, че съм дългогодишен член на партията и, че тя взе от мен това, което можа, а аз от нея, това, което ми даде: безплатно и – както преценяват тези, с които съм работил, стабилно образование; безплатни здравни услуги; спокоен и сигурен живот за мен и за народа ни. От много време обаче съм само симпатизант на партията, защото организиран партиен живот не забелязвам край себе си, а доколкото в света на комуникациите се чувам с мои познати в страната, структурите или едва мъждукат, или ги разваля умишлено вътрешнопартийната опозиция, начело с Кирил Добрев. 

21.09.2021 г.

СТИГА, СЕРГЕЙ!

 

Минчо МИНЧЕВ


Вече няколко дни в душата ми тътне глухият ропот на обидата. Опитах се да я приглуша, да я подтисна, да проявя разбиране, да потърся обяснение, да намеря извинение... Тя ръмжи. И напира отвътре. „Колкочи буря, адска буря вдън душата ври“ – би казал навярно поетът и аз се досещам защо е нямало как да не добави: „И моят ум осветкавичен гори./ И слепоочията ми се замерят със светкавици.“

Не, тези думи не са подредени така само за да изобразяват една привидна драма. Аз преживях тези особени за мен „дни на проверка“. Преподреждах в ума си всичко, надежди и илюзии, епизоди и откъслечни фрази. И признавам: гледах белия лист и най-често побутвах по-далече от мен тетрадката. Не, не се страхувах, както може да си помислят мнозина. Страдах. На мое място генерал Лебед би казал – „За държавата е обидно“. Друг, че „Платон ми е приятел, но истината ми е по-скъпа.“ Да, патерици са това. Извинения. Такива, в забоите на живота, с лопата да ги ринеш. И миньорска лампа дори за това няма да ти потрябва.


05.07.2021 г.

НА ИЗБОРИТЕ – В ЕДИНЕН НАРОДЕН ФРОНТ!


В Програмите на своите три редовни конгреса (последният на 14.07.2018 г.) ПП „Нова Зора” поставя като трето основно направление в соята дейност, създаването на Единен народен фронт (ЕНФ) за  излизане на България от перманентните кризи и нейното оцеляване, чрез нов модел за политическо и социално-икономическо развитие, в условията на съдбоносните предизвикателства. Защото в  своята над 140 г. история, Третата Българска държава никога не е претърпявала такъв срив, граничещ с откровен цинизъм на външните „ментори” и поставилите се в тяхна услуга български политици, по време на т.нар. „преход” от социализъм към див капитализъм, наречен пазарна икономика. Ръководени от тези съображения, ние предложихме обединяване на националната енергия, на базата на  преодоляване на конфронтацията в обществото чрез помирение, единение и възраждане, като основа за консолидация на левия и десния патриотизъм, за спасяването на Отечеството ни - Република България. В Програмата подчертаваме, че нито една  политическа партия или социална група не може да изведе сама страната от дълбоката материална и морална криза.


страница: 1  2  ...  49  50 
10.09.2019 г.

ПРОВОКАЦИЯ С МНОГОВЕКТОРНА НАСОЧЕНОСТ

 

Минчо МИНЧЕВ


На 3 септември т.г. МВнР разпространи Съобщение, относно събитие, организирано от Посолството на Руската федерация - „Изложба – 74 години от освобождението на Източна и Централна Европа от нацизма“. Изложбата предстои да бъде открита на 9 сепетември и МВнР намира, че тя е „намеса във вътрешно-политическия дебат“ на страната ни. Като не отрича приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, в Съобщението на МВнР на РБългария се заявява, „че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“. След като подчертава, че МВнР няма никакво отношение към тази проява, дипломатическото ведомство на България отправя съвет: „Руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителната теза („освобождение“), която привилигирова само някои политически среди в България“. МВнР подчертава също, „че от гледна точна на международното право, деветосептемврийският преврат е  пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутралната, спрямо СССР, България“. По-нататък в Съобщението се посочва, че всичко това се е случило, „когато на власт е ново демократично правителство, което се е обявило за прекратяване на връзките с нацистка Германия и е потвърдило позицията на неутралитет на Царство България, спрямо Русия.“ „Последвалата временна окупация на България от Съюзниците, която формално се е администрирала от представители на коалицията, де факто се е упражнявала изключително чрез съветското военно присъствие, поради което дългосрочните последици за България били същите, каквито и за страните от източна Европа, попаднали в Съветската зона на влияние – 45 години управление на тоталитарен режим опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология“.

Преразказах съобщението и не знам да се смее ли човек, да плаче ли или да пита и разпитва кой кога и защо насели етажите на дипломатическото ни ведомство със сламени хора, само контурите на които и имената, наподобяват на нещо българско. Като например кадърът на „човека от плевнята“ Екатерина Захариева.

Фактите са повече от драстични, но нека най-напред отбележа, че за 140 години дипломатически отношения между България и Русия не е известно нито от българска, нито от руска страна, да е излизъл официален документ с подобна демонстративна враждебност. На първо четене Съобщението носи характер на начеваща криза в отношенията между двете страни, криза от различен, от по-висок порядък. Но още отсега може да се каже, че ако от това ниво тръгва „ефектът на пеперудата“, то ураганът „Денис“, който тези дни бушуваше над Бахамите, ще ни се стори прохладен ветрец. 

Съобщението несъмнено е акт на провокация с многовекторна насоченост. От една страна тя има чисто икономически измерения от така наречената „политика на сдържане“ на Русия: торпилирането на възможността газопроводът „Турски поток“ да продължи през българска територия, както и осуетяването на строежа на АЕЦ „Белене“ с руско участие, със сигурност са задачи от непосредствен характер, които стоят на първо място в забранителния списък на съответни централи и посолства. Тази провокация обаче решава и един друг, по-важен пробем, на който властта и неизброимите НПО-та, съвсем са изпуснали дискурса: огромен процент от българите продължават упорито да оценяват като най-положителни мястото и ролята на Русия в българската национална съдба. В този смисъл изглежда е преценено, че на това трябва да се сложи край, и че не може да се разчита само на тролене по форумите и на голословната активност на НПО-тата, колкото масирано и все по-богато да е заплащането им. Ниската ефективност изглежда е наложила други подходи. 


Тъкмо този проблем решава политическият вектор на Съобщението. То трябва на официален език да изравни нивата на русофобия „от море, до море“: от Полша и Балтийските страни, през яките момчета от батальоните „Азов“ и подобните нему формирования, през Украйна, Молдова и Румъния, та до България и българската част на Черно море. Чак когато се изравнят скачените съдове на русофобията от Балтийско до Черно море, би могло да се пристъпи към провокация от по-остър характер. По време това би съвпаднало с усвояването от родните ВВС на новата им прескъпа и вече платена в аванс придобивка – изтребителите F16–Block 70. 

В този смисъл, какво на практика ни казва това бравурно творение на ведомството на Екатерина Външната, според оригиналния израз на адвокат Елена Гунчева? Казва ни, че една страна, в случая България, интегрална част от разгромения във Втората световна война Тристранен пакт, която благодарение на застъпничеството на главния разгромител на Третия райх – СССР, е избягнала поредната си национална катастрофа, чийто измерения биха били неминуеми загуби на територии и непосилни репарации, като за победена страна, обръща гръб на историческата правда и нагло препоръчва на посолството на своя благодетел „да не заема позиция по съмнителната историческа теза („освобождение“) на Източна и Централна Европа“. Нещо повече, тази страна предявява към наследника на отсъстващия от 30 години на политическата сцена свой безрезервен застъпник и закрилник пред съда на Великите сили при подписването на международните договори за мир, претенции от морално идеологически характер! Това е пълен нонсенс, да не кажа друга дума, защото всичко намирисва на диктовка на текст, излязъл изпод перото на чужди суфлиращи  канцеларии. Това е толкова контрапродуктивно на българския интерес, че се налага да попитаме: в това наше ведомство никой ли не знае онова, което още древните са знаели? – Войната е майка на всички неща! В МВнР никой ли не се досеща, че историята се е състояла, и че ако не искаш нейният бумеранг да не ти се стовари отново над неразумната глава, би следвало, не пепелта, а въгленчето на разума да вземеш и от любимото ти царство България, и от социалистическата ти омразна и презирана с буржоазна непримиримост Народна Република България, за да осигуриш движение напред на тази държава с непроменимо име вече повече от 1300 години, и на този изчезващ, за съжаление, народ, жертва на иначе ефективен демократичен геноцид. 

Нима тримата големи – Сталин, Рузвелт и Чърчил – победители над чудовищната военна машина на Вермархта на хитлеристка Германия, не са разбирали това? Нима само за чай, пури и стойки пред историята, са се срещали в Техеран, Москва и Ялта? Не, те са имали грандиозната задача – освобождението на Европа и света от нацистката чума! И всички различия между тях са били подчинени на тази основна идея, нещо което Съобщението на ведомството на външната на България министърка Екатерина Захариева, нагло оспорва, с препоръката към посолството на Русия, да не се ангажира с позиция към думата „освобождение“. Но да заемаш такава позиция във времена, когато Русия все по-ясно осъзнава, че най-надеждната броня в сраженията за собственото й бъдеще в този озъбен свят, са бляскавите достижения на нейното първо и второ имперско минало, означава, да изправиш България в челен сблъсък с възроденото руско достойнство и с изостреното честолюбие на търпеливия братски руски народ. Означава също, да оспорваш правото на победителя, платил с живота и кръвта на 27 милиона свои граждани, войници и офицери, да почете с архивните кадри на една изложба великия подвиг на своите предци. Ерго, това означава да не те е грижа най-напред за българското бъдеще, а да се стремиш да удовлетвориш желанията на новите ти „приятели“, което те прави само маша – чужда и глупава. 

Никой не оспорва силата на настоящия сюзерен, нито безпрекословната му воля на неумолим колоонизатор, но с гръб към историята на собствения си народ, никой също така до днес не е успявал да си осигури бъдеще! Не само политическо. Простата причина за това е, че настоящето винаги се разпада, дори когато статуквото изглежда непоклатимо и покрива с дима на разрухата всички хоризонти на бъдещето. 

Не ми се мисли какво би се случило с България на Конференцията за мир в Париж,  през 1947 г. ако трябваше съдбата на Отечеството ни да решават ония, които искаха да превърнат София в картофена нива! Както и не ми се мисли, в контекста на руския гняв, за възможността, в края на крайщата, България да заплати масрафа на новото руско-турското приятелство. 

Допускат ли в МВнР, че търпението на Кремъл, въпреки известните си Сибирски размери може да има граници? И че отвъд тях става повече от страшно! Или може би се надяват, че някой от тези алтруисти на кото изпълняват поръките, ще тръгне да ни спасява? Отнюдь!

Това съобщение дезавуира по най-драстичен начин обявената и декларирана многократно, на най-високо равнище, от министър-председателя Бойко Борисов, политика на мир, разбирателство и сътрудничество във взривоопасния иначе Черноморски регион. Политика, която при всичките ни други възражения срещу днешните реалности в България, ние, в „Нова Зора“ приветстваме и подържаме.


Дълбоко сме убедени, че от кадри на „човека от плевнята“ като външния на България министър Екатерина Захариева, не може да се очакват мъдри и полезни за бъдещето на България начинания. Никой не дава картечница в ръцете на примати, камо ли да управляват тежката артилерия на Министерство на външните работи. 

Казват, че когато на Чърчил показали окончателния Ньойски договор, след българската катастрофа от Първата световна война, известният българолюбец казал: „Така се пада на народ, който вдига ръка срещу своя освободител!“ И сигурно това е незаобиколимата причина днес, над 85% от българите да обичат наравно с България и Русия. Заради България! 

И аз съм един от тях.


Минчо Минчев, 

Председател на ПП „Нова Зора“